Most, a korona vírus járvány idején, amikor nem csak a vírustól, de a kijárási korlátozásoktól, a munkahelyek megszűnésétől, a jövőtől is félünk, sok kérdés merül fel.
A legfontosabb kérdés: vége, vagy jön a következő hullám, vagy más vírus, baktérium, akármi,
ami újra lebénítja az életünket.
Kérdéseinkre sokféle válasz érkezik különböző forrásokból, ezek között hogyan igazodjon el egy egészségügyben nem jártas átlag ember?
Mit tehetsz, hogy te és a családod lehetőleg tünetmentesen éld túl, vagy meg se kapd a betegséget?
Van megoldás!
Az eddigi adatokból kezd kirajzolódni egy kép, úgy látszik, hogy a járvány az iparilag fejlett (tehát a leginkább szennyezett) területeken és a sűrűn lakott nagyvárosokban pusztít leginkább. Az idős és egyébként is beteg, civilizációs ártalmakról szenvedő, legyengült immunrendszerű emberek halnak meg. Akkor a fiatalabb nemzedékeknek mi dolga van vele?
Az, hogy a vírusok jönnek, mennek, mutálódnak, járványok mindig is voltak (influenza minden évben), de ekkora felfordulást még egyik sem okozott. Abban biztosak lehetünk, hogy a vírusokat és egyéb mikroorganizmusokat egyáltalán nem érdekli, hogy mi mit gondolunk róluk, továbbra is jönnek, mennek, mutálódnak és időnként járványokat fognak okozni és lesz köztük a mai korona vírusnál sokkal gorombább, ami már a fiatalabb, erősebb szervezetet is megtámadja. (Jelenleg is több országban tudunk fiatalabbak megbetegedéséről.)
A legfontosabb kérdések:
Miért nem lesz beteg mindenki, akinek a szervezetében kimutatható a vírus ellenanyaga?
Bármilyen fertőzéshez két feltételnek kell teljesülni:
1.fertőzőképes kórokozók kerülnek a szervezetben, megfelelő, (kritikus) számban.
2.a szervezet fogékony legyen, az adott kórokozóra, az immunrendszer vagy képtelen felismerni, vagy nem tud kellő erőket mozgósítani a betolakodók ellen.
Mi most elsősorban a második feltétellel foglalkozunk, mivel erre van befolyásunk. A vírusok
és egyéb mikroorganizmusok felett nincs hatalmunk, legfeljebb csak a tisztasági szabályok betartásával.
Milyen tényezők változtatják meg az immunrendszert, ezáltal az egész életünket?
Mi kell az egészséghez?
Tiszta levegő, amit belélegzünk.
Tiszta víz, amit megiszunk, amivel az ételeinket elkészítjük, amivel az állatainkat itatjuk, a kertjeinket öntözzük.
Tiszta, egészséges ételek, amivel a testünket tápláljuk, az állatainkat etetjük.
Tiszta, vegyszerektől mentes, vagy csak minimálisan szennyezett lakókörnyezet.
Ezen tényezők egyidejű tönkretétele okozza azt a számtalan betegséget, aminek megoldását az orvostudománytól és az egészségügytől várjuk. Továbbá ezen tényezők tönkretételének köszönhetően sodródunk az ökológiai katasztrófa felé, amitől a korona vírus kitörése előtt hangos volt a média az egész világon. Mindenki a sarkvidéki jégsapkák olvadásáról, a fejlődés fenntarthatatlanságáról, a természet kizsigereléséről beszélt anélkül, hogy fogalmunk lett volna róla, hogy fogjuk ezeket a folyamatokat megállítani. Mi fogja megállítani a világot? Lehetséges egyáltalán?
Most itt a válasz: egy apró kis láthatatlan molekulahalmaz, önálló életre magában képtelen kis valami, egy vírus megtette azt amire senki sem számított, megállította a világot.
Kíváncsi vagy, mit tehetünk mi egyszerű hétköznapi emberek, hogy a járvány után ne úgy menjen tovább minden, ahogy eddig?
Szeretnéd, ha a következő hullám, vagy egy új járvány ne söpörje el az egészségedet, az életedet?
Egyszerűbb, mint gondolnád: maradj egészséges és lepattan rólad a koronavírus, vagy bármelyik kórokozó.
Van egy jó és egy rossz hírem.
A rossz hír az, hogy változnod és változtatnod kell. Változtatnod kell a szokásaidon, amelyeket eddig kényelmességből és egyéb okok miatt nap mint nap ismételgettél.
A jó hírem az, hogy nem lesz olyan nehéz, mint gondolnád.
Sorra vesszük valamennyi tényezőt, de legnagyobb hangsúlyt azokra a dolgokra fogjuk helyezni, amelyek tőlünk függenek, amelyekre azonnal hatással lehetünk. Az élelmiszereket az italokat, a minket körülvevő és naponta használt vegyi anyagokat (tisztálkodó és tisztító szereket) mi választhatjuk meg.
Sokan akkor kezdenek érdeklődni ezen témák iránt, amikor megbetegszenek, járják a köröket az egészségügyben, sokféle vizsgálaton átestek, rengeteg papírt gyűjtöttek össze, esetleg gyógyszereket szednek, de nem jön a várt eredmény. Esetleg azt hallják, hogy a betegségükkel együtt kell élni, éltük végéig gyógyszert kell szedni.
Ezek a betegségek sokfélék, összefoglaló nevükön civilizációs betegségek.
A veleszületett rendellenességeket, genetikai betegségeket és a sérülésből adódó betegséget kivéve
szinte valamennyi betegség ide sorolható, még a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozó mikroorganizmusok által okozott betegségek is.
Miért van ez ez így?
Kedvenc hasonlatom szerint, ha egy benzines autóba gázolajat vagy egyéb folyadékot tankolsz, nem jutsz messzire. Az emberi szervezet is csak megfelelő „üzemanyaggal” működik jól. Amit beteszel a szádba, attól függ az életed, az az üzemanyagod, amivel működteti próbálod a testedet.
Az ember evolúciója kb 2 millió éve kezdődött, vagy ha úgy jobban érted, az utolsó 2 millió év a teremtés 6. napja. Ebből az utolsó 3-4százezer év a csúcsmodell, a Homo Sapiens kialakulása. Ez idő alatt stabilizálódott a jelenlegi génállományuk, ezáltal tökéletesen alkalmazkodtunk a környezethez, a természetben hozzáférhető élelemhez. Tehát a genetikánk meghatározza, hogy milyen üzemanyaggal tudunk működni, hogyan maradhatunk életben és hogyan lehetünk egészségesek. Aztán az utolsó pár száz évben elkezdtük szétrombolni ezt a finomhangolt rendszert,
elsősorban a nem megfelelő táplálékokkal.
Jelenleg iparilag előállított élelmiszerekkel táplálkozunk, vegyi anyagokkal mérgezett talajban termeljük a növényeket, amiket aztán növény védelem címén tovább mérgezünk, aztán ezzel tápláljuk magunkat és a haszonállatainkat.
A génmódosításokkal olyan növények és állatok kerültek be a táplálkozásunkba, amelyeknek az emberi szervezetre gyakorolt hosszabb távú hatását senki nem vizsgálta, vagy ha igen, akkor riasztó
eredményre jutott. Ezektől a mérgezett, génmanipulált, iparilag feldolgozott élelmiszerektől aztán
megbetegszünk, majd pedig gyógyszerekkel (tehát mérgező vegyszerekkel) próbáljuk helyre billenteni a rendet. Mivel a föld túlnépesedett, Afrika és Dél Amerika Ázsia egyes országaiban éhínség van, emiatt sikerült elfogadtatni az emberiséggel azt a hazugságot, hogy, csak ilyen módon, nagyiparilag előállított élelmiszerekkel lehet biztosítani a népesség táplálását. Ez nyílvánvaló hazugság. Igaz, hogy szenvedünk a klímaváltozástól, de ennek egyik okaként is az emberiség környezet romboló tevékenységét szoktuk megnevezni, ezen nincs is vita.
Éhínség szinte kizárólag azokon területeken pusztít, ahol a gyarmatosítás az elmúlt évszázadokban tönkretette a lakosság természetes életformáját, a környezethez való hagyományos alkalmazkodást. Idegen növény és állatfajokat, idegen étkezési szokásokat vezetett be, ezzel biológiailag és gazdaságilag is romba döntve ezen területeket.
Európában, Észak Amerikában, Japánban és Dél Koreában pedig a jólét, az úgynevezett civilizáció pusztít a túltápláltság, a rossz minőségű, iparilag előállított élelmiszerek, élvezeti cikkek, a mozgásszegény, kényelmes életmód pusztít.
Ami közös szinte az egész földön, az az immunrendszer legyengülése, ami olyan fokot ért el, hogy a járványok gyakorivá váltak, nemcsak az embereket, de a haszonállatokat is érintik, (madár influenza, sertéspestis), a légi közlekedés és áruszállítás miatt pedig nagyon gyorsan szétterjednek az egész földön. A járványok gyakoribbá fognak válni és egyre ellenállóbb kórokozók jelennek meg. Eddig csak vírusokról beszéltem, de hadd említsem meg a felelőtlenül liberális antibiotikum használat nyomán kialakult szuper baktériumokat, amelyek ugyanilyen veszélyesek. Tíz éven belül az emberi betegségeket okozó baktériumok olyan fokban rezisztensek lesznek, hogy az antibiotikumokat már nem lehet gyógyításra használni, az újonnan kifejlesztett antibiotikumok pedig elérhetetlenül drágák lesznek. A penicillin felfedezése óta eltelt száz évben tehát ezt a lovat is sikerült kilőni magunk alól.
Akkor most mit tegyük?
Vegyük kézbe a saját sorsunkat!
Ma, az internet korában az információ széles körben hozzáférhető, tehát semmi sem akadályozhat meg bennünket abban, hogy megálljunk a lejtőn. Kérdés, hogy mi fog győzni. A kényelem, a rossz szokásaink, az ipari érdekek, vagy az életösztön és a józan ész.
Ma már a tudomány szerencsére olyan szinten áll, hogy közvetlenül tudja kutatni az emberi szervezetben zajló biokémiai, biofizikai és genetikai folyamatokat, tehát egyre többet tudunk a betegségek kialakulásáról, azok okairól. Az eddig nagyrészt feltételezéseken, hosszú távú megfigyeléseken és gyógyszeripari kísérletezéseken alapuló orvosi tevékenységet felválthatja a betegségek okainak feltárásán alapuló megelőzés és gyógyítás. Ebben erőteljesen ellenérdekelt a gyógyszeripar, a nagyipari mezőgazdaság és élelmiszeripar. A jelenleg hivatalosan terjesztett diéta ipar is ezen ágazatok erőteljes befolyása alatt áll. A reform élelmiszerek nem egészségesek, hanem divatosak. Nagyjából arról szólnak, hogyan adjuk el szépen csomagolva és drágán az ipari hulladékot, pl. a korpát.
Nem vitatva a fittnesz és egészség iparban résztvevők jó szándékát, itt az ideje, hogy új utakra lépjünk. Természetesen én magam is ugyanolyan hatásoknak vagyok kitéve, mint bárki más, ugyanúgy elkezdtek megtámadni a civilizációs betegségek mit bárkit.
Mivel orvos vagyok, egy idő után nagyon kezdett zavarni, hogy túlsúlyom, magas vérnyomásom, ízületi problémáim és csontritkulásom van. Mindentudásomat és tudós kollégáim segítségét latba vetve a helyzet egyre romlott. A sokadik csont törésem és 20 kg súlyfelesleg után rehabilitációs szabadságomat töltve volt időm azon gondolkozni azon, hogy hátralevő életemet tolószékben, vagy egészségesen töltöm el.
Persze addig sem tétlenkedtem. Természet gyógyászatot tanultam, próbálkoztam életmód változtatásokkal, pl. voltan egy ideig vegetáriánus, tornáztam, diétáztam, az eredmény szinte semmi. Az alap problémák megoldatlanok maradtak. Úgy vettem észre, hogy a környezetemben nagyjából mindenki ugyanígy van ezzel.
Volt ugyan, aki az említett diétáktól szép karcsú lett, de életveszélyes bélgyulladásban (Crohn betegségben) szenvedett, vagy agyvérzést kapott, vagy látszólag egészségesen és fitten hirtelen elhunyt szívinfarktusban, Norbi, az ismert fittnesz guru szívműtéten esett át, a cukorbetegek az ajánlott diétától brutálisan elhíznak, a fogyókúrázók lefogynak tíz kilót, majd visszahíznak húszat, nálam pedig itt van ez az életveszélyes csontritkulás.
Tehát mivel volt időm és rá voltam kényszerítve, elkezdtem felkutatni azokat a személyeket, akik komolyan foglalkoznak az egészségmegőrzéssel, az erre vonatkozó tudományos kutatásokkal. Mivel én magam nem vagyok kutató, minden, amit leírok, mások kutatásain alapul, a forrásokat a konkrét kérdésekben meg fogom nevezni. Ha mégsem, annak oka, hogy néha már nem emlékszem,
kitől mit tanultam az évek során, így tekintsék azt saját véleményemnek.
Szerencsések vagyunk, hogy ebben a korban élhetünk, amikor tényleg lehetőségünk van az élettani folyamatok megismerésére, valóban a betegségek okait szüntethetjük meg, nem csak a tüneteket kezelgetjük. Persze ne lepődjünk meg, ha az itt leírtak sok esetben nem egyeznek a ma hivatalos orvosi és diétás gyakorlattal. Nem véletlen, hogy a hivatalos orvoslás zsákutcáiban tévelygő betegek reménytelen helyzetükben alternatív lehetőségek után kutatnak.
A világ változóban van, előbb-utóbb a ma hivatalos, de sehová nem vezető álláspontok is meg fognak változni, az élet ki fogja kényszeríteni.
Vizsgáljuk meg, hogy az élelmiszerek milyen módon okoznak betegségeket.
A legnagyobb kárt az alap élelmiszernek kikiáltott és agyon támogatott pékáruk, a cukor és a tej okozza.
A mai, sokszorosan génmanipulált gabonafélék, elsősorban a búza glutén tartalma, a szintén génmanipulált, mesterséges takarmányokon és antibiotikumon nevelt tehenek teje, az abban levő tejcukor és tejfehérjék, valamint a cukor tönkre teszik a sejtek működését.
A glutén és a tejfehérjék autoimmun folyamatokat, gyulladásokat indítanak el. Ezek a folyamatok aztán szerveket és szervrendszereket támadnak meg, kinek-kinek genetikai sajátosságai szerint más-más betegségeket okozva.
Ehhez társulnak az élvezeti cikkek, a dohányzás, az üdítő italnak nevezett piszkos víz, rágcsálni valók, élelmiszer adalékanyagok, rengeteg mellékhatást okozó gyógyszerek.
A cukorbetegség a hasnyálmirigy autoimmun pusztulásának következménye, aminek során fokozatosan csökken, majd leáll az inzulin termelés, kialakul a 2. típusú diabétesz. Ezt aztán kezdetben az inzulin termelését és hatékonyságát fokozó gyógyszerekkel, nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmazó diétával próbálják kezelni. Ennek eredmény általában nagymértékű elhízás, általános anyagcsere zavar, a betegség fokozatos romlása. Ezt követi az inzulin pótlás, ami egy ideig látszólag megoldja a problémát, de gyógyulást nem eredményez. Kialakulnak a kis ér károsodások, a szokásos szövődmények. Leáll a vese, művese kezelésre lesz szükség, tönkremegy a lábszár és a láb keringése, emiatt rengeteg végtag amputáció történik, megindul az agyi erek pusztulása, ami elbutuláshoz, agyvérzéshez, agyi érelzáródáshoz vezet.
A 2. típusú cukorbetegséget ma a hivatalos orvoslás kezelhető, de nem gyógyítható betegségnek tartja, holott megfelelő diétával gyógyítható, vagy későn kezdett diéta esetén jelentősen javítható
Más esetben a bélfalban keletkezik gyulladás, ami leggyakrabban a vékonybél utolsó 20 cm-es szakaszát vagy a vastagbelet érinti. Ide tartozik az irritábilis bél szindróma (ISB), a Crohn betegség és a kolitisz. A bélbetegségek kialakulásában van még egy fontos tényező, a növényi lektinek.
Ezek az anyagok bizonyos növényekben és magvakban a növény védekezését szolgálják a kártevők ellen. Az emberi szervezetbe jutva károsítják, áteresztővé teszik a bél falát. A béltartalom kijutva a környező szövetekbe testszerte autoimmun gyulladásokat indít el. Korrekt diétával ezek a betegségek gyógyíthatók
Az általános érfali gyulladás test szerte érszűkületekhez, érelzárósokhoz, így pl. szívkoszorúér elzáródáshoz, infarktushoz vezet, akár fiatal korban is. Ebbe a csoportba tartoznak részben az agyi érbetegségek is. Ezeket hívjuk összefoglalva szív és érrendszeri betegségeknek.
Más esetekben a gyulladás a pajzsmirigyet érinti, emiatt fokozatosan tönkremegy a pajzsmirigy szövet hormon termelő képessége, alul működés alakul ki, amit hormon pótlással korrigálnak.
Az igazi megoldás itt is az autoimmun gyulladás leállítása lenne.
A pajzsmirigy alul működés hatással van a nemi szervek hormonális működésére is.
Emiatt ebbe a betegség csoportba sorolható, a policisztás petefészek szindróma, az endometriózis és a spermium termelés rendellenességei, tehát a termékenység zavarai is.
Míg a termékenységi centrumokban folyó, rendkívül megterhelő és drága beavatkozások eredményessége nem éri el az 50 százalékot, diétával, a kezdeti eredmények ennél sokkal jobbak.
Az ízületek pusztulásában is az ilyen gyulladások játszanak döntő szerepet, majd ezt súlyosbítja a gyakori elhízás. A sok izületi reumatikus gyulladás biztosan ebbe a betegség csoportba tartozik.
Az immunrendszer gyengülése valamennyi említett betegségnél jelen van.
A daganatos betegségek kialakulása is ide vezethető vissza egy bonyolultabb, többlépcsős folyamat kapcsán.
Itt kell megemlíteni a bél baktériumokat, az úgynevezett bélflórát, (újabb neve mikrobiom)
Ha az emberi testet biológiailag az együttműködő sejtrendszerek közösségének tekintjük, akkor ebben nagyon fontos szerepe van bélflórának. Ez egy nagyon ősi, a kutatások egyik fő irányát képező rendszer. Sok milliárd egymással együttműködő baktériumból áll, amelyek a nyálkahártyában élnek, innen a bélfal sejtjeivel és s béltartalommal is össze tudnak kapcsolódni. Tömegük kb. 1,5 kg, az immun rendszerünk kb. 75 százalékát képviselik. Annyit már ma is biztosan tudunk, hogy a tönkretételében döntő szerepe van a civilizációs táplálkozásnak. A helyreállítása a jövőbeli egészségünk egyik kulcs kérdése.
És akkor meg kell említenünk a szuper baktériumokat, amelyek ellenállnak a ma használt és létező antibiotikumoknak. Az ellenálló képességük kialakulása a felelőtlen és felesleges antibiotikum használatnak köszönhető, amely emberi és állat gyógyászatban is jelen van.
Tehát a jövőben fel kell készülnünk a vírusok és baktériumok által kiváltott járványokra.
A mostani Cocid-19 egy nagyon enyhe, a leromlott állapotú, idős lakosságot érintette Magyarországon. A világ más részéről riasztó képeket láthattunk, a fiatalabb lakosságot is érintő
tömeges megbetegedések és halálesetek miatt. Fel kell készülnünk rá, hogy hamarosan nálunk is változhat a helyzet. A tetőt is akkor kell megjavítani, amikor még nem esik az eső.