Mi a cukorbetegség?
A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.
Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. A vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül, sok vizet vive magával, innen a betegség neve. Az inzulinhatás csökkenése vagy hiánya kialakulhat inzulinhiány vagy inzulinrezisztencia miatt. Ilyenkor ugyanakkora inzulinhatáshoz magasabb inzulinszintre van szükség.
A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Ha az éhgyomorra mért vércukor 6,1 – 6,9 között van, azt károsodott éhomi vércukorértéknek nevezzük. Ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 – 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia. Ez a két eltérés a jelenlegi hivatalos meghatározás szerint még nem azonos a cukorbetegséggel, de valójában igen, mert vagy a hasnyálmirigy csökkent inzulintermelő képessége, vagy inzulin rezisztencia áll fenn, amelyek már fokozott érrendszeri rizikót jelentenek. Az ilyenkor bevezetett életmódváltoztatások hatására van esély a cukorháztartás teljes normalizálódására. Életmód válzoztatás csak a beteg aktiv részvételével lehetséges. A változtatás elsősorban az étkezést érinti. A ma általános cukorbeteg diáta nem alkalmas a betegség gyógyítására. Ezt bizonyítja az az általános gyakorlat, hogy a betegek rendszresen járnak ellenőrzésre, de csak nagyon kis hányaduk gyógyul. Nagy többségüknél előbb-utóbb gyógyszeres kezelés következik, a gyógyszer adagokat bizonyos idő elteltével emelni vagy a gyógyszereket kombinálni szokták. Ez nem a gyógyulás jele!! Aztán fokozatosan megjelennek a kisér szövődmények és innen már tényleg nehéz visszafordítani a folyamatokat, de nem lehetetlen.
Mivel a betegség autoimmun gyulladásra vezethető vissza, ez a gyulladás bonyolult biokémiai folyamatok útján a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulását okozza. A megoldás kulcsa tehát ennek a folyamatnak a leállítása. Az autoimmun folyamatokat idegen fehérjék, mai tudásunk szerint kb. 90%-ban a gluténben lévő glidin és a tejfehérjék indítják el.