Tart még a lelkesedés? Hogy állsz az újévi fogadalmakkal?

Ott hagytuk abba, hogy tisztázd magadban, miért is akarsz változni. Csak akkor fog sikerülni, ha van ezzel komoly célod és eléggé elkötelezett vagy a célod iránt. Bármit akarsz elérni az életedben, a legfontosabb első lépés a cél határozott megjelölése. A céltudatos emberek ezt nagyon jól tudják, ezért ők sokkal eredményesebbek. Ha kijelölted a célodat, akkor meg kell tervezned a hozzá vezető utat. Tegyük fel, hogy a célod az egészséged hosszú távú megőrzése, vagy ha nem vagy egészséges, akkor a visszaszerzése. Az egészség nem azonos a betegség hiányával.  A WHO meghatározása szerint (nem szó szerint, csak tartalmilag idézve)  az egészség a testi, lelki, szellemi és szociális jólét. Mi most a testi jóléttel foglalkozunk elsősorban, mert ahogy az ismert mondás tartja: ép testben ép lélek. Az ép test alatt nem a tökéletes, a magazinokban megjelenő testet értem, tehát a bármilyen testi fogyatékossággal rendelkezők is bekapcsolódhatnak a programba. ( Később majd foglalkozunk a szellemi, lelki és szociális kérdésekkel is).

Mi kell egészségünk megóvásához? Ez is olyasmi, mint a foci: mindenki tudja a választ, csak az a 11 szerencsétlen nem, aki a pályán szaladgál. Az életedben Te vagy a focista, rajtad múlik a meccs. Nézzük meg, melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják az egészségünket, mit tehetünk értük, vagy ellenük.

Van egy belső tényező, a genetikai státusunk, ami adott. Manapság nagyon divatos az a felfogás, hogy minden bajunkért a genetikát, tehát az őseinket tartjuk felelősnek, felmentve ezzel magunkat a felelősség alól. Pedig a genetika leginkább csak a test méreteinkért, a haj és szem színünkért, az anyagcsere típusunkért és néhány, nem túl gyakori genetikai betegségért vagy variációért felelős. Mi magunk pedig az összes többiért, tehát azért ahogy gazdálkodunk az adottságainkkal. Bizonyára mindannyiótoknak van egy olyan története, hogy az osztályból nem a legjobb csaj kötötte a legjobb házasságot, nem az ő családi élete lett a legsikeresebb és nem a legjobb tanuló vitte a legtöbbre. Az életünk döntések sorozatából áll és minél több rossz döntést hozunk, annál messzebbre kerülünk a céljainktól és a lehetőségeinktől. Kanyarodjunk vissza az egészségünket befolyásoló külső tényezőkhöz:   Fontos, hogy milyen levegőt szívunk be, milyen tiszta a víz és az ételek, amit beteszünk a szánkba, milyen tiszta (méreg és vegyszer mentes) a környezetünk.

A következő alkalommal a hozott anyagot, vagyis a genetikai és evolúciós örökségünket tekintjük át. Addig foglalkozz a CÉLODdal, írd fel valahová, nehogy szem elől téveszd.

 

 

A cikket megosztotta:

Katalin Dr.Horváth

No Comments

Post a Comment